Posts

7-petua-dan-cara-merawat-anak-demam-secara-semulajadi

Image
Hii semua. . 😊

Kak dian nak Kongsi cara nak merawat anak demam secara semulajadi tanpa perlu ke hospital.

Lately anak2 Kak Dian jarang demam sebab Kak Dian sudah prepare untuk kuatkan imun sistem mereka.

bulan lalu kak dan anak2 balik kampung untuk menghabiskan cuti di kampung. haaa... anak2 apa lagi suka sangat masuk hutan keluar hutan  main tanah dan outdoor activity.

Beberapa hari selepas tu suhu badan mereka agak panas sedikit berbanding biasa.

Lepas tu Kak up dose kan supplements mereka, dan ada beberapa cara lagi kak Dian guna..


Petua untuk Merawat demam anak dari rumah. 

1. sentiasa pantau suhu badan anak2
2. Mandikan lemon suam (boleh mix dengan eucalyptus oil beberapa titis)
3. Pastikan minum banyak air suam supaya badan tak dehidrasi.
4. Jangan berikan apa2 junk food.
5. Elakkan makanan segera (contohnya process food) sebab boleh menyebabkan sistem imum mereka semakin lemah.
7. lap badan anak2 dengan kerap.

Ok, itu adalah tips dan cara Kak Dian untuk merawat anak2 dari ruma…

Manfaat-dan-Testimoni-Ostematrix-Shaklee

Image
Hai semua.. apa khabar kalian?

kali ni Kak Dian nak share tentang feedback2 yang mengamalkan kalsium shaklee iaitu Ostematrix.

Tapi sebelum tu Kak Dian nak share dulu apa manfaat2 Ostematrix ni secara umumnya..


Manfaat Ostematrix Shaklee
✅Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat
✅Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh)
✅Memulihkan kekejangan dan kebas-kebas
✅Meringankan stress
✅Menstabilkan tekanan darah
✅Melegakan sakit ketika haid
✅Membantu dalam masalah gastrik
Penting untuk pembekuan darah, ✅menstabilkan transmisi impuls saraf & merehatkan otot sewaktu kontraksi
✅Mengurangkan risiko praeklampsia
✅Membantu mengurangkan sakit belakang
✅Mengurangkan risiko osteoporosis
✅Membantu mengurangkan kebas dan sesemut
✅Membantu melegakan sembelit
✅Membantu dalam masalah tumit kaki sakit/pecah-pecah
✅Membantu masalah kolestrol
✅Menggalakkan kulit yang cantik
✅Melegakan sakit-sakit sendi
✅Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
✅Membantu melembutkan najis
✅Membant…

suplemen-hamil-trimester-pertama

Image
Pentingkah pengambilan Vitamin  ni untuk hamil? kenapa kena amalkan pula?

Saya pregnant ok jer tiada masalah pun.  peliklah orang2 sekarang ni.

haa.. nampak tu... makcik2, kakak2, nenek2 and all of you.. kita sekarang ni bukan lagi macam dulu dah... sayur-sayuran pun basuh sebersih bersihnya tetap juga pahit bila di makan.

namanya pula sayur bunga manis.  (eh korang panggil apa erk sayur tu🤭) tapi bila dah masak dan makan pahitnya lain macam.. ya ampunnnn. . huhu

buah?.. buah sekarang pun ada yang tak de biji.. (seedless) sebab dah di suntik dengan hormon dna macam2 lagi.. buah yang asli dan membesar sendiri sedap rasanya.. berbanding dengan. buha yang dah disuntik hormon supaya cepat besar.

Sebab tu lah Kak Dian ni pilih untuk amalkan makanan tambahan tak kiralah hamil, berpantang, dan daily supplements.  Kak Dian amalkan sampai sekarang tau.

lagi2 time hamil tu untuk bekalkan nutrisi yang cukup untuk si baby..

Kak Dian memang lah amalkan real food juga macam bayam, juice beetroot,…

Tips-kulit-sihat-dan-cantik

Image
Ketahui nutrien penting untuk kulit yang lebih menawan.

Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana seseorang tu mempunyai kulit yang sihat dan berseri? Mereka memberikan aura yang positif dan sihat.

Sering kali juga, anda tertanya-tanya apakah yang diperlukan untuk mendapatkan kulit cantik dan menawan.
Tips untuk dapatkan kulit  cantik dan sihat.

1. Banyakkan minum air kosong
2. kurangkan makanan berminyak
3. Kerap menukar pillowcase, bedsheet.
4. Pilih skincare yang betul
5. Wajib guna Toner yang boleh seimbangkan PH kulit.

Ok , cukup 5 tips dulu ya..hihi sebab saya nak share nutrisi penting untuk kulit muka ni..

Dapatkan kulit yang berseri dari dalam dengan nutrien dari Shaklee.




1. Protein untuk MEMBINA kulit yang sihat.

Badan dihasilkan dari protein dan dengan itu, untuk memiliki kulit yang sihat dan berseri, Pengambilan protein yang mencukupi adalah amat penting kerana ia ;

Membekalkan asid amino yang penting, yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh anda untuk fungsi kulit yang optimum. Menyokong…

Kelebihan-dan-manfaat-kalsium-ostematrix-shaklee-dengan-kalsium-di-pasaran

Image
Manfaat dan perbezaan kalsium ostematrix shaklee dengan kalsium² yang ada di luar sana.

Ramai yang tahu pengambilan kalsium ni sangat penting untuk tulang dan gigi yang kuat.

Tapi ramai juga yang tidak ambil peduli tentang kepentingan kalsium setiap hari.

cukup kah hanya minum segelas dua susu untuk dapat bekalan kalsium yang cukup?

Dapatkah anda makan kacang badam berpuluh biji setiap hari?

ya, kalau dapat sudah cukup bagus sebab kalsium anda cukup. Tapi kalau tak bagaimana pula? 🤔

Disini Kak Dian nak share tentang bezanya kalsium ostematrix ni dengan kalsium2 yang ada di pasaran dan juga manfaat2nya ya.


KEISTIMEWAAN OSTEMATRIX SHAKLEE


Di formulasikan khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk Vitamin D, Magnesium, Zinc, Kuprum, Mangan dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Ostematrix mempunyai jumlah kalsium yang seimbang berbanding suplemen kalsium lain. Ostematrix shaklee diperkaya dengan Vitamin D yang mana jarang didapati pada kalsium jenama lain. Vitamin D ni …

Punca-dan-cara-mengatasi-susu-merundum

Image
Ramai sangat momies yang komplen susu kurang, air susu tidak keluar, susu merundum dan sebagainya.

Susu merundum berpunca daripada apa yang kita hadapi setiap hari.

Sebab-sebab susu merundum ialah:


StressBila HaidKurang pengambilan airRehat tak cukupDiet tak seimbangSalah konsep demand & supplykurang direct feedingkurang pengambilan makanan bernutrisi so, bila semua ni kurang dan kurang maka di sanalah kita menghadapi masalah susu merundum, susu kurang dan sebagainya. 
sudah tahu kenapa susu merundum? so  segeralah kita cari jalan penyelasaian ya mommies. sebab bila si baby masi kecil dan susu kita pula kurang baby akan jadi cranky tau sebab lapar, haus tapi air susu pula kurang..
Disarankan untuk menyusu baby adalah 6 bulan hingga 2 tahun (Dah PHD dah ni.. hihi)
Tapi secara teorinya banyak atau sikut air susu ibu itu adalah bergantung pada badan seseorang dan permintaan baby. Badan kita tak sama kan? setiap baby berlainan, betulkan?
CARA MENGATASI MASALAH AIR SUSU KURANG 
PASTIKAN…

Cara-mencegah-hfmd-penyakit-tangan-kaki-mulut

Image
APAKAH ITU PENYAKIT TANGAN, KAKI DAN MULUT (HFMD)?
Penyakit tangan, kaki dan mulut ini disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai Enterovirus EV17 dan COX A16 (Kumpulan enterovirus) yang biasanya menjangkiti kanak-kanak dibawah umur 5 tahun. Jangkitan ini berlaku disebabkan tidak mengamalkan kebersihan diri yang baik dan berada di tempat atau persekitaran yang sesak. Penyakit ini berjangkit melalui kontak secara langsung dengan pesakit serta melalui najis, air liur dan lelehan dari hidung pesakit. Kebanyakkan kes penyakit ini tidak serius. Namun begitu terdapat juga kes-kes teruk yang melibatkan sistem  saraf dan jantung. Setiap keluarga dinasihatkan untuk mengamalkan kebersihan diri bagi mencegah jangkitan.

TANDA DAN GEJALA PENYAKIT
1.Demam
2.Ulser ditekak dan mulut 
3.Ruam dengan lepuhan di tapak tangan, kaki dan kawasan lampin. 
4.Sakit kepala
5.Hilang selera makan.
Cara Pencegahan untuk mengelak HFMD
~Cuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan makanan, selepas ke tandas, …